Ve dnech 5.-7. 10. 2018 absolvovala hlucká fotbalová přípravka (ročníky 2008-2008) velkou cestu do Srbska, do Nového Sadu, na turnaj přípravek. Jak k tomu vlastně přišlo? TJ Spartak Hluk oddíl kopané si dobře vede v práci s mládeží, čehož si všiml i srbský občan žijící v Kněžpoli, Nikola Stamatovič. Od letošní podzimní sezóny trénuje a hraje v Hluku jeho syn Vuk. Pan Nikola původem z Nového Sadu, ze Srbska, má doma velmi velkou rodinu a také dobré fotbalové styky v místním ligovém mužstvu Vojvodina Novi Sad. Ten také zajistil reciproční pozvání (v prosinci přijedou mladí fotbalisté z Nového sadu do Hluku). Nastal den, pátek 5. 10. 2018 8.00 hodin, a před Sportovní halou v Hluku se začali shromažďovat mladí fotbalisté, spolu s některými rodiči, kteří tvořili doprovod. K dopravě posloužili 3 mikrobusy (jeden Nikoly a dva jiných rodičů). A pak už zbývala před nimi dlouhá 8-hodinová cesta do města na řece Dunaji.

Významné centrum srbského státu se začalo rozvíjet již v dobách existence uherského mocnářství a patřilo mezi četná mnohonárodnostní města. V moderní době sem byla přivedena železnice, vznikly přístavy na Dunaji a rafinerie. Počet obyvatel začal vzrůstat po vybudování nových sídlišť po druhé světové válce, umocnil se jihoslovanský prvek. V roce 1999 bylo město během bombardování NATO značně poškozeno, zejména infrastruktura.Město Novi Sad je se svými 389 245 obyvateli druhým největším v zemi (po metropoli Bělehradu). Za svojí velikost vděčí především urbanizaci nejprve Jugoslávie a později Srbska po druhé světové válce. Od skončení konfliktu se počet obyvatel města neustále zvyšuje, a to především přistěhovalectvím, než přirozeným přírůstkem.

Největší zastávka po cestě byla v Mc. Donaldu V Budapešti, kde si děti mohly nakoupit jídlo podle nabídky místního podniku. Všichni byli spokojeni. A po přestávce už byla zastávka až v cíli, to je v Novém Sadu. Po příjezdu si všichni prohlédli tréninkové centrum zdejšího ligového klubu a byli samozřejmě všichni nadšeni. Každý hlučan určitě pochopí, že rozdíl musí být markantní, protože město velké jak Brno se měřit s Hlukem nedá. Další činností ten den byla pak návštěva Petrovaradínské pevnosti.

Petrovaradínská pevnost  se nachází v Petrovaradínu u Nového Sadu v Srbsku. Byla vybudována na skalním ostruhu nad řekou Dunaj, na jeho pravém břehu jak pevnost na obranu Habsburské monarchie od Osmanské říše. Pevnost byla budována v letech 1692-1780, a pro potřeby armády sloužila až do druhé světové války. Často bývá přezdívána jako Gibraltar na Dunaji. Pevnost vznikla v místě strategického opěrného bodu na téměř vzdušné čáře mezi Budínem a Bělehradem. První provizorní opevnění zde vzniklo již v 16. století, poté co Turci obsadili celý Balkán. V současné době je pevnost turistickou atrakcí města a kulturní památkou vysokého významu.

Po prohlídce a večeři se celá výprava ubytovala v hotelu s očekáváním rána, jak to bude vypadat.

Optimismus však nebyl na místě, protože mužstva, se kterými měli naši mladí fotbalisté hrát, patří do vyšší kategorie. Rumunská UT Arad, srbská Borac Banja Luka a dvě mužstva Vojvodiny Novi Sad mají vyšší úroveň. O výsledky vůbec nešlo, hlavně šlo o to, že si naši mladí fotbalisté zahráli fotbal s kvalitními celky.

Odpoledne stihli mladí fotbalisté prohlídku centra města Novi Sad a také fotbalové utkání místního ligového mužstva. Stejně jako den před tím plni zážitků usínali na hotelu. V neděli 7. 10. 2018 se po snídani a chvilce odpočinku vydali na cestu k domovu. Cesta ubíhala pomalu, ale domov se už těšili všichni. V prosinci se těší, že zde uvítají svoje nové přátele ze Srbska na turnaji, který se uskuteční ve Sportovní hale. Na závěr je potřeba poděkovat MěÚ Hluk za podporu, kterou poskytli našim mladým fotbalistům.